16.1.12

LA GRÈCIA DEL NORD: ISLÀNDIA ENFANGADA AMB EUROPA I EL FMI

Islàndia necessitarà diners per fer front a la seva crisi hipotecàriaAvui m'agradaria escriure sobre un cas que ha passat de puntetes pels informatius i els diaris nacionals, però que té molt a veure amb el cas grec. La diferència es que el deute el van crear els bancs privats islandesos i els perjudicats van ser inversors privats del Regne Unit i Holanda. Per això no ha passat gran cosa a Europa sobre aquest tema.

Tot va començar quan els bancs islandesos, en plena eufòria d'expansió econòmica, van decidir obrir una sucursal on-line al Regne Unit i Holanda, amb un dipòsit d'alt interès que va ser tot un èxit. Però, quan la bombolla econòmica va explotar, els bancs islandesos van començar a traspassar els seus fons de les filials europees a Islàndia, ja que els deutes hipotecaris islandesos estaven asfixiant la seva liquiditat. Els governs d'aquests dos països van detectar la situació i van bloquejar les seves comptes d'immediat, provocant la fallida dels bancs islandesos. El govern d'Islàndia no va fer res per impedir la seva caiguda, deixant un munt de clients en els tres països sense diners. No va ser fins després, que el govern va nacionalitzar completament els bancs i va anant fent front al depòsits que els islandesos tenien, sense pensar en els deutes de fora. Fins a dos cops es va fer un referèndum a la població si volien pagar els 4.000 milions d'euros que es calcula deuen aquests bancs a l'exterior. La resposta va ser clarament la del no.


El president d'Islàndia en el moment del referèndum del si o no


Davant d'aquesta situació, l'elecció entre el si o el no es lluny de ser fàcil. La gent a votat no, i es tota una declaració de principis. La gent no vol ser la responsable del deute que van crear els banquers privats, i espera que les seves possessions siguin embargades per ser els primers en pagar. Però també és oblidar les regles del capitalisme, que segurament no ens agraden, però si Islàndia vol encetar de nou el formar part de la Unió Europea, o tenir l'ajuda del FMI ha de comprendre que tampoc és just que inversors privats de països veïns que confiaven en el país dels guèisers es vegin estafats i defraudats d'aquesta manera.

1 comentario:

Miguel dijo...

Hola Alejandro,

Estoy de acuerdo con tu reflexión, pero ante la situación actual, ¿no crees que antes de los intereses de los inversores privados (en muchos casos puros especuladores) están las personas?

http://www.eleconomista.es/economia/noticias/3119033/06/11/Tras-el-rescate-el-segundo-banco-de-Islandia--regala-el-dinero.html

Un saludo,
Miguel.